Mustafa Kürşad Başer
Mustafa Kürşad Başer

Htaccess ile URL’deki Dosya Uzantılarını Gizleme ve Yönlendirme

URL'deki .html veya .php Dosya Uzantılarını Kaldırma — Mustafa Kürşad Başer

Htaccess ile URL’deki Dosya Uzantılarını Gizleme ve Yönlendirme

Eğer bir işlem uygulanmadıysa, web sitemizdeki her sayfanın URL'inde, ilgili sayfanın uzantısını görürüz. Bunu gizlemek sitemizin biraz daha kullanıcı dostu olmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, URL’i kısalttığı için SEO güçlendirmeye etkisi olduğu da söylenir. *

Ek olarak, bir sayfayı başka bir sayfaya yönlendirmek, web sitenizi tümüyle başka web sitesine yönlendirmek veya sitenizde var olmayan bir içeriğin yerine kullanıcıyı 404 sayfasına yönlendirmek de bu yöntem ile oldukça kolaydır.

Peki ya URL’den bu uzantıyı nasıl gizleriz, ya da yönlendirme nasıl yaparız?

Aslında cevap epey basit; ".htaccess" dosyası ile.

.htaccess Dosyası Nedir?

.htaccess (hypertext access), public_html dizini içerisinde yer alan, dizin seviyesinde bir yapılandırma dosyasıdır. Her klasöre erişimin, bir diğerinden bağımsız olarak kontrol edilebilmesini sağlar. Genel yapılandırma ayarlarını yer aldığı dizin için esneterek yerine farklı kurallar eklenebilmesini sağlar.

.htaccess dosyası, web sitenizin public.html dizininde bulunur. cPanel üzerinden görüntüleyebilmek için öncelikle Ayarlar simgesi üzerinden Gizli Dosyaları Göster (dotfiles) seçeneğini aktif etmeniz gerekmektedir.

Gizli dosyaları CPANEL üzerinden görüntülemek için;

1- public_html dizinini seçip sağ üstteki Ayarlar butonuna tıklıyoruz.

Dizin indeksleme, by Mustafa K. Başer

2- Gizli Dosyaları Göster (dotfiles) işaretleyip, Save tıklayarak kaydediyoruz.

Dizin indeksleme, by Mustafa K. Başer

3- public_html dizininine giriyoruz. Eğer dosya mevcutsa, public_html dizininin içinde görünecektir. Sağ tıklayıp Edit'e tıklayarak düzenleyebilirsiniz.

Dizin indeksleme, by Mustafa K. Başer

Bu dosyayı oluşturduktan ya da mevcut dosyayı bulduktan sonra aşağıdan gizlemek istediğiniz uzantıya uygun bölümü .htaccess dosyasının içine yapıştırın ve kaydedin.


.HTML uzantılı dosyalar için:

RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}\.html -f
RewriteRule ^(.*)$ $1.html [NC,L]

.PHP uzantılı dosyalar için:

RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}\.php -f
RewriteRule ^(.*)$ $1.php [NC,L]

Bu dosyayı oluşturduktan ya da mevcut dosyanın içine bu kod parçalarını ekledikten sonra, mevcut siteniz üzerindeki .html , veya .php uzantıları gizlenecektir. Böylece, aslında hakkımda sayfanıza “/hakkimda.php” veya “/hakkimda.html” yerine direkt olarak “/hakkimda” bağlantısı ile ulaşabileceksiniz.


Htaccess ile 404 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

Sitenizde var olmayan bir içeriğin yerine 404 sayfasına yönlendirmek için .htaccess dosyasına 404 sayfamızı tanımlamamız yeterli.

ErrorDocument 404 https://www.siteadi.com/404

Htaccess ile 301 Yönlendirme (Redirect) Nasıl Yapılır?

Redirect 301, bir sayfayı başka bir sayfaya veya komple bir siteyi başka bir siteye kalıcı yönlendirme yapmanın en kolay yoludur. Htaccess dosyasına ekleyeceğimiz komut ile kolaylıkla yönlendirme yapılabilir.

Bir sayfayı başka bir sayfaya yönlendirmek;

Redirect 301 /eski-sayfa.html /yeni-sayfa.html

Tüm web sitenizi başka bir web sitesine yönlendirmek;

Redirect 301 /https://yeni-site.com

Tüm işlem bu kadar!


Sonuç

Sonuç olarak, .htaccess dosyası, web sitelerinin yönetiminde kullanılan önemli bir araçtır. Bu dosya, web sunucusu ile iletişim kurarak, URL yönlendirmeleri, erişim kontrolü, hata sayfaları yönlendirmesi, SSL sertifikası yönlendirmesi gibi birçok işlemi gerçekleştirmek için kullanılabilir. Bu nedenle, .htaccess dosyasının kullanımı, web sitesi yöneticilerinin performansı, güvenliği ve kullanıcı deneyimini artırmalarına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, .htaccess dosyası doğru bir şekilde yapılandırılmazsa, web sitesi performansı ve güvenliği açısından önemli riskler oluşturabilir. Bu nedenle, web sitesi yöneticilerinin, .htaccess dosyasını kullanmadan önce dikkatlice öğrenmeleri ve doğru bir şekilde yapılandırmaları önemlidir.

Serinin devamına aşağıdan erişebilirsiniz. Ayrıca, tüm yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın!

  • Mustafa Kürşad Başer
    Mustafa Kürşad BAŞER

    Yazılım Mühendisi. Okumaktan, yazmaktan; öğrendiğini paylaşmaktan büyük keyif duyar. Yazılım geliştirme dışında; tarih, sanat ve insan psikolojisine dair okuma yapmak en rafine tutkularından.